Leonard Frederiks - Beeldend kunstenaar
Home
Biografie
Overzicht werk
Cursus - workshops
Publiciteit
Contact

 

 

Leonard Frederiks

1950 - Wormerveer
 
Opleiding
Gerrit Rietveld Academie Amsterdam    1972-1977
MO-A en MO-B handvaardigheid, met specialisatie keramiek en ruimtelijke vormgeving.
 
Biografie
 
Van jongs af aan ben ik aan het tekenen en maak ik beelden van klei en andere materialen. 
Klei en tekenen ben ik gaan combineren. Ik gebruik glazuur meer als verf. Ik streef ernaar om tekening en vorm tot een eenheid te maken.

Sinds 1977 maak ik keramische beelden, vazen, tableaus en gedenkstenen. Mijn beelden bouw ik op uit platen klei die ik door middel van kleislib aan elkaar hecht. Vaak is door deze methode de brokkelige opbouw van de werken nog duidelijk zichtbaar. Fragmenten van de nog ongebakken klei beschilder ik met metaaloxides. Deze frescoachtige beschilderingen stralen een ingetogen en sensuele sfeer uit.
 
Momenteel maak ik levensgrote driedimensionale beelden en portretten. Naast het maken van beelden maak ik handgevormde vazen waar ik tekeningen en schetsen op maak. Het een komt vaak voort uit het andere. Ik kan geïnspireerd worden door alles rondom mij: door mensen, door  wat ik mee maak, zie of tegenkom. Het idee krijgt vorm tijdens het maken zelf. Door het  tekenen en schetsen op klei ontwikkelen zich nieuwe ideeën om iets groots te maken en andersom.
 
Als docent beeldende vorming geef ik cursussen keramiek in mijn eigen atelier. Daarnaast ben ik als docent beeldhouwen verbonden aan FluXus, Centrum voor de kunsten te Zaandam. Hier geef ik cursussen beeldhouwen en model boetseren en organiseer ik workshops.
 

 

to Top of Page